Syrop daktylowy hamuje wzrost bakterii szybciej niż miód manuka
1 kwietnia 2015, 06:27Syrop daktylowy wykazuje aktywność przeciwko wielu bakteriom, w tym gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) czy pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli). Badania in vitro zademonstrowały, że hamuje wzrost bakterii szybciej niż popularny miód manuka.
Pochodne kwasu żywicznego hamują nadmierną pobudliwość neuronów
10 września 2015, 06:26Żywica z drzew iglastych zawiera związki, które mogą pomóc w leczeniu padaczki.
Od plam na skórce banana do diagnozowania stadium czerniaka
8 lutego 2016, 17:58Ciemniejące skórki banana mogą pomóc w określeniu stadium czerniaka złośliwego.
Składnik marihuany chroni przed alzheimerem?
30 czerwca 2016, 14:03Z wstępnych badań przeprowadzonych przez naukowców z Salk Institute wynika, że tetrahydrokannabinol (THC) i inne składniki marihuany pomagają komórkom w usuwaniu beta amyloidu, białka odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Pałeczki ropy błękitnej podtrzymują stan zapalny
13 grudnia 2016, 12:03Będące typowym objawem mukowiscydozy przewlekłe zapalenie płuc powiązano z nową klasą enzymów bakteryjnych.
Olejek rozmarynowy poprawia pamięć roboczą dzieci
4 maja 2017, 10:27Ekspozycja na zapach olejku rozmarynowego może znacząco poprawić pamięć roboczą u dzieci.
Już godzina ćwiczeń tygodniowo chroni przed depresją
5 października 2017, 05:24Regularne ćwiczenia o dowolnej intensywności zabezpieczają przed depresją. Co więcej, wystarczy zaledwie godzina ruchu tygodniowo. Korzyści zdrowotne są widoczne bez względu na wiek czy płeć.
Wg Brazylijczyków, ponad 3 filiżanki kawy dziennie są dobre dla serca (niepalących)
29 marca 2018, 11:25Osoby, które wypijają ponad 3 filiżanki kawy dziennie, są mniej zagrożone miażdżycą i zawałem serca.
Sztuczne słodziki szkodzą mikrobiomowi
8 października 2018, 10:52Niektóre sztuczne słodziki i suplementy, które je zawierają, są toksyczne dla bakterii mikrobiomu.
IBM i Microsoft liderami w rozwoju sztucznej inteligencji. Rośnie rola Chin
5 lutego 2019, 15:26Światowa Organizacja Własności Intelektualnej (WIPO) opublikowała swój pierwszy raport z serii „Technology Trends”. Dotyczy on sztucznej inteligencji. Autorzy raportu wzięli pod uwagę to, co działo się na polu sztucznej inteligencji od jej pojawienia się w latach 50. ubiegłego wieku. Przeanalizowali ponad 340 000 patentów związanych z tą dziedziną wiedzy oraz 1,6 miliona artykułów naukowych na jej temat.